Bespiegelingen van een raadslid ( Raad van december 2015)

Het bespreekpunt (aanpassing gemeenschappelijke regeling Paswerk); werd snel zonder verdere bespreking (!) met 19 stemmen voor van de aanwezige raadsleden aangenomen.

Ondertussen speelt er een belangrijke kwestie rondom het Laantje van Alverna en de gesloten spoorovergang. Wie is er nu eigenlijk eigenaar van wat? Net nu de Raad van State besloten heeft dat de overweg zelf een openbare weg is, overtuigend aangetoond door de voorstanders van een toegankelijke overweg aldaar, lijkt het er op dat het Laantje van Alverna zelf eigendom is van de aanwonenden. De spannende vraag is dan of de aanwonenden inderdaad tot afsluiting zouden mogen overgaan.  Er is naast de spoorbaan ook een ontsluitingsweg aangelegd, dus om precies uit te vinden wat er nu wel of niet afgesloten zou kunnen worden, zal er nader onderzoek moeten worden gedaan. Het antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven en onze wethouder zegt toe dit verder te gaan uitzoeken.

Wat dan wel weer verhelderend is om te zien, dat waar wij als VVD zeer zorgvuldig willen omgaan met het eigedomsrecht van de omwonenden de meer socialistisch georienteerde raadscollega’s er helemaal geen bezwaar in zien om dit eigendomsrecht dan maar op te heffen.

In ieder geval is nu wel het volgende afgesproken: tot zeker 1 april blijven de hekken gewoon gesloten. In die periode gaat ProRail zich beraden over een oplossing (Ahob, een tunnel dan wel een brug).

Wat de VVD betreft blijft de veiligheid voorop staan;  eenvoudigere oplossingen die de Fietsers- en Wandelbond in het verleden hebben bedacht voldoen volgens ProRail niet voldoende aan de veiligheid.

Het geheel blijft een ingewikkelde puzzel waar we nog niet zo snel alle antwoorden op hebben, te meer daar ProRail landelijk nog rond de 150 andere overwegen in beheer heeft met dezelfde problematiek.

Ook in de Jan van Goyenstraat zijn er omwonenden,  en het kan zo maar gebeuren dat ze een wethouder aardig van slag brengen. Levendige winkelstraten met actieve ondernemers betekent dat ondernemers (binnen de kaders die mogelijk zijn) de ruimte moeten krijgen, en een goed initiatief van een ondernemer bij voorbaat al afwijzen uit angst voor eventueel protesterende omwonenden helpt een actief en bloeiend Heemstede niet vooruit, ook hier wachten we op de behandeling van dit onderwerp in de commissie Ruimte, waarbij de VVD ruimte wil geven aan ondernemers met initiatief!

Wij hopen dat u na een actief 2015 even tot rust komt onder de Kerstboom, vanaf deze plek wens ik u allen alvast van harte een gezond, actief en vruchtbaar 2016 toe.

met hartelijke groet, Joan Brouwers