Spoorovergang bij Laantje van Alverna

VVD fractie opinie: "Overweg Alverna" moet open van de raad, maar gaat het ook gebeuren?

De gemeenteraad van Heemstede besliste afgelopen donderdag met de kleinst mogelijke  meerderheid voor het afwijzingsvoorstel over de onttrekking van de overgang aan de openbaarheid. Dit betekent dat de gemeente Pro Rail gaat dwingen, door middel van het opleggen van een dwangsom, tot hernieuwde openstelling van de overgang.

De VVD fractie vindt dit een betreurenswaardige zaak en stemde juist voor onttrekking aan de openbaarheid, een besluit dat kon zorgen voor een veilige situatie en ook recht doet aan de met volledige instemming van de gemeenteraad, ingeslagen weg tot definitieve sluiting vanaf 2011.

Onder druk  van verschillende actiegroepen gesteund door 'Wandelnet' en 'Fietsersbond' voor openstelling en de ontstane juridische situatie door het besluit tot openbaar verklaring van de RvS kwam het college tot de afweging om de eis tot onttrekking  af te wijzen.


Jammer, zorgelijk en ook nu met ongewisse gevolgen. Gaat de overgang open, gaat Pro Rail de dwangsom betalen en blijft hij toch dicht? Tot wanneer? Of voor altijd? Gaan de bewoners van het Laantje van Alverna naar de voorzieningenrechter en vechten zij de openstelling aan op het moment dat Pro Rail dit zou realiseren?

 

Een groep direct betrokken voor- en tegenstanders staat lijnrecht tegenover elkaar met een ondanks dit besluit nog zeer ongewisse uitkomst. Ook Pro Rail kan naar de rechter, omdat zij nu opgezadeld worden met een besluit, dat ze dwingt een overgang op een onveilige manier weer open te stellen.

Wat er ook gebeurt, een ding is zeker; de gemeente raad zat naar de mening van de VVD fractie op het goede spoor van definitieve sluiting van deze gevaarlijke overweg en heeft zich nu op een wel zeer onveilig zij- en dwaalspoor laten rangeren.


De VVD fractie stond in deze besluitvorming voor een keuze op basis van veiligheid, redelijkheid, betrouwbaarheid, rechtmatigheid, duidelijkheid en doelmatigheid en de fractie maakte de keuze voor veiligheid en wij lieten vooral ook het algemene belang prevaleren.

 

De VVD fractie kiest voor het veilige spoor en vindt het aangeboden en met veel gemeenschapsgeld aangelegde alternatief van een ontsluitingsweg een juiste en een veruit te prefereren oplossing.