Bespiegelingen van een raadslid ( Begrotingsraad november 2015)

Heemstede is een financieel gezonde gemeente; bestuurd met een duidelijk VVD motto: " Een gemeente waar gelukkig gekozen wordt voor prudent financieel beleid, omdat dat altijd beter is dan hijgend achter tekorten te moeten aanlopen"

Met deze bijdrage  maak ik u deelgenoot van een bijzondere raadsvergadering: onze jaarlijkse Begrotingsraad. Daarbij horen algemene beschouwingen, en dat is in Heemstede uiteraard niet anders. Het is een mooi moment om voor het voetlicht te brengen hoe het reilt en zeilt binnen een gemeente, en te peilen of het gemeentescheepje wel op een veilige koers ligt.

Daarbij is het een goede gelegenheid om politiek bepaalde punten te maken.  Zo hoef je niet aan wiskundige kansberekeningen te doen om te bedenken dat oppositiepartijen (in Heemstede zijn dat D’66, GL en de PvdA) stellen dat er weinig ambitie in de begroting zit. Ook is het leuk cadeautjes uitdelen als je geen bestuursverantwoordelijkheid hebt, zo stelde D’66 voor om de OZB te verlagen.  Een leuk douceurtje voor de burger, leuk scoren voor D’66 maar als er volgend jaar geld te kort is kan er met de  vinger naar de coalitie gewezen worden.

Wat het ook altijd lekker doet is in een motie stellen dat wij ‘ons uiterste best’ gaan doen, ook voor zaken waar we geen zeggenschap over hebben. Dus als D’66 hard roept dat we ons uiterste best gaan doen voor sociale woningbouw wordt gemakshalve vergeten erbij te vertellen dat als er niet volgens een redelijke verdienmodel gebouwd kan worden er helemaal niemand wil bouwen, zoals bij het terrein van het oude Nova College helaas maar al te goed te zien is  Wat een gemeente kan bewerkstelligen is dus aan grenzen gebonden.

GL rookt, niet geheel onverwachts, een klimatologisch verantwoorde, duurzaamheidspijp. Maar met hun opmerking over 450K extra kosten voor Heemstede door een zeer forse zomerstorm, onderdeel van onze klimaatveranderingen, geven zij wel stof tot nadenken. Tevens wijzen zij op het gevaar van sociale uitsluiting, er moet dus hard aan getrokken worden bij de vluchtelingen en in het sociale domein moet er een klankbordgroep ingesteld worden. Een vast geprogrammeerd onderdeel voor GL, zo lijkt het. Dat Heemstede top presteert in het sociale domein doet hen kennelijk niet denken aan het aloude en kostenefficiënte adagium ‘If it ain’t broke don’t fix it’.  Hier wint, zo lijkt het, ideologie het een beetje van gezond verstand. Ook de PvdA ziet over het hoofd dat er binnen het sociale domein vogels van zeer verschillend pluimage zijn. Informatie-uitwisseling door experts is één ding,  mee moeten beslissen over dingen waar je geen verstand van hebt is weer van geheel andere orde.

Zoals u al verwacht, ligt de PvdA aardig op een lijn met oppositiepartijen D’66 en GL: de begroting is een ambitieloos geheel. Ook de PvdA roept op tot buurtrecht en meer burgerparticipatie en de buurtbus wordt genoemd. Bij de slottuinen moet er goedkoop gebouwd worden, zodat de sociale woningvoorraad toeneemt. Sport, met name ook voetbal, dient gefaciliteerd te worden, een kunstgrasveld erbij dus.

De partijen in de coalitie wijzen uiteraard op de verstandige aanpak gekozen in de voorliggende begroting. Waakzaamheid is geboden omdat er altijd onverwachte kostenstijgingen kunnen komen (HBB merkte hier terecht op dat de vluchtelingenproblematiek onverwacht een groot financieel staartje kan krijgen). Wat goed gaat, zoals de criminaliteitsbestrijding, wordt terecht geclaimd, waar nog knelpunten zijn, zoals in het verkeer, is er werk aan de winkel. Wensen, aldus HBB,  zijn er ook, zoals een nog betere afvalscheiding en een mooie nieuw aangeplante Vrijheidsdreef.

Het CDA volgde haar eigen degelijke christelijk pad en deed een oproep voor een goede behandeling van vluchtelingen. Het gaat immers goed in Heemstede – en daar levert het CDA als coalitiepartij die de wethouder in het sociale domein levert ook haar bijdrage aan-  dus ettelijke tientallen vluchtelingen kunnen we er ook nog wel bij hebben. Dit bleek ook uit de Vluchtelingeavond die in Heemstede is gehouden. Onze decentralisaties lopen goed, en dat is goed nieuws, al blijft zorgvuldigheid geboden voor de kwetsbare groepen.

Ik hoop dat u er  nog bij bent, want last but not least komt nu onze eigen bijdrage, kundig verwoord door onze fractievoorzitter Eveline Stam, aan bod . We zijn in Heemstede financieel gezond en blijven dat, en zo wil de VVD dat ook. Onze eigen wethouder financiën Heleen Hooij houdt hier stevig de touwtjes in handen.  We realiseren ons dat hier financiële waakzaamheid geboden blijft, tegenvallers zijn een educated guess als we (bijvoorbeeld) naar de vluchtelingen problematiek kijken. Ook het sociale domein is een open einde regeling.

We doen onze naam als goede partij voor ondernemers eer aan en onze fractievoorzitter roept dan ook op om ondernemers, en hun initiatieven, goed te blijven ondersteunen. Dat zet meer zoden aan  de dijk dan meehuilen over de problemen die er zijn. Zo is het constructief dat H’steedse ondernemers willen nadenken over hoe zij werk en stages zouden kunnen verschaffen aan vluchtelingen . Wat de volkshuisvesting betreft moeten we de zeilen bijzetten, slimmer en transparanter omgaan met het vastgoed en de ruimte die we hebben, maar wel steeds met een haalbare realiteit voor ogen. Ook bij onze subsidieverstrekking moeten we slim omgaan met de middelen die er zijn.

En tot slot: verkeer is echt meer dan fietsknelpunten oplossen, en een goed aannamebeleid op scholen is echt meer dan het aanleggen van wachtlijsten, zaken waar nog goed naar gekeken zal moeten worden. 

Dit, zult u toch met mij eens zijn,  duidt niet op een achteroverleunende bestuurderspartij, maar op wakkere liberalen die voortdurend klaar staan om de hand aan de ploeg te slaan en weer tot een volgende stap te komen.

En vandaag het vervolg, dan komen de moties en de reactie van het college van B&W aan bod. 

Verslag van dag 2.

Het is natuurlijk leuk om politieke argumenten naar voren te brengen in de algemene beschouwingen, maar nog leuker is het om voor bepaalde  standpunten die je hebt een meerderheid van de raad achter je te krijgen wat dan uitmondt in een opdracht aan het College en Burgemeester van Wethouders. Ik vertel u graag meer over een aantal interessante voorstellen, waarbij ik het mooi vond om te zien dat naarmate iets echt raakt aan een belang of interesse van alle Heemsteedse burgers er ook een grotere consensus is om een motie raadsbreed te steunen.

Zo is goed vervoer en een fijne deelname in het sociale verkeer voor ons allen van belang, en de moties “Mobiliteit voor iedereen in Heemstede” en “Advisering in het sociale domein”  werden dan ook raadsbreed aangenomen. Voor voetballertjes is mobiliteit ook van belang, op een mooi nieuw aan te leggen kunstgrasveld wel te verstaan, 21 raadsleden moedigen wethouder aan de planning hiervan fluks voort te zetten. Transparantie, ook iets waar wij, zeker binnen de VVD, allen aan hechten, werd eveneens raadsbreed omarmt in de motie “Transparantie in vastgoedtransacties”. Mijn fractiegenoot Michel Radix geeft op de website hier nog een nadere toelichting over.

Voordat u in slaap valt en denkt dat de Raad het altijd over alles eens is, het compleet omgekeerde gebeurt ook: het verjubelen van een meevaller nu (Amendement “Geen belastingverhoging), ingediend door D’66 werd alleen gesteund door D’66 zelf.

Verder is goed te zien dat een Raad, naast eensgezind, zeker ook langs politieke lijnen verdeeld is. De motie van D’66  “Participatie” die weer terug aanstuurt op een sterke sturing vanuit de overheid werd alleen door de linkse companen gesteund  en eindigde dus in 9 raadsstemmen voor, en 12 stemmen tegen. Ook een sterke sturing werd beoogd met het verplicht verduurzamen van schoolpleinen (de D’66 motie “Duurzame scholen”) ook hier weer oppositie voor, maar coalitie tegen. Echt jammer was dat ditzelfde ook gebeurde met de HBB motie “Heemstede omarmt Vrijheidsdreef”. Immers je zou denken dat een mooie Vrijheidsdreef alle Heemsteedse harten sneller doet kloppen, maar hierin kon de oppositie op formele beleidsgronden dus niet meegaan. Gelukkig was de hele coalitie wel voor zodat dit mooie plan toch kon slagen: 12 stemmen voor en 9 stemmen tegen.

Tot slot de observatie dat ons College zeker bij de tijd en stevig aan de bal is, zo wordt bij het vraagstuk Volkshuisvesting zeer goed gekeken naar de laatste inzichten hierover wat de motie “woningbehoefte” overbodig maakte. Ook loopt het College voorop door direct op onderzoek te willen gaan naar het fenomeen “Buurtrechten”, een volledige nieuwe aanpak om deelname van burgers nog beter te faciliteren.

 Tot slot:

Het Heemsteedse college en de Heemsteedse raad mogen terugkijken op een geslaagde begrotingsraad, waarbij de begroting wederom unaniem werd aangenomen en onze nieuwe wethouder Hooij haar vuurdoop met meer dan normale verve uitstekend heeft doorstaan.

 Ik hoop dat u nu globaal iets heeft meegekregen over onze Begrotingsraad, u kunt natuurlijk altijd nadere vragen stellen, zeker ook op onze Ledenvergadering die gepland staat voor maandag 23 november aanstaande. 

Met liberale groet, Joan Brouwers