Heemstede Begroting 2016 - Uw fractievoorzitter Eveline Stam aan het woord!

Financieel vooruitzien en aandacht voor de jeugd waren de openingswoorden. Heemstede is kerngezond, vitaal en klaar voor de toekomst, waarbij de lasten volgend jaar gelijk blijven en onze nieuwe wethouder Heleen Hooij binnen het College de liberale slag elke dag zal maken.

Algemene Beschouwingen VVD Heemstede / Begroting 2016

 

Voorzitter, Heemstede is financieel gezond en de VVD gaat akkoord met deze droombegroting. De begroting heeft een duidelijke VVD signatuur en onze nieuwe wethouder gaat energiek op de ingeslagen weg verder. Wij bespreken de begroting op hoofdlijnen waarbij we de volgende punten behandelen: 1. Financieel vooruitzien; 2. Samen werken aan werk; 3. Heemstede: een open gemeenschap; 4. Aandacht voor de Heemsteedse jeugd; 5. Regie op onze regiopositie.

 

Financieel vooruitzien

OK, een droombegroting. Maar komen dromen uit? Lastenverhoging is voor ons altijd het allerlaatste redmiddel, dit jaar weten we, als gemeente de lasten zelfs gelijk te houden. Chapeau! Tegelijkertijd zien we op deze begroting geen reserveringen voor komende raadsinitiatieven zoals het Havenlab. Naast de kosten van de zomerstorm verwachten we ook op andere terreinen zwaar weer. Onze boodschap is daarom: ’College, ga voor solide financiën en behoud opgebouwde reserves voor mogelijke tegenvallers’. Ook blijft de VVD nadruk leggen op groen, mobiliteit, infrastructuur en veiligheid. Hierbij benadrukken wij een integrale aanpak van mobiliteit en infrastructuur. Immers, verkeersdoorstroming in Heemstede betekent voor de VVD meer dan fietsknelpunten oplossen.

 

De VVD concludeert dat een koers van financieel vooruitzien en de door ons behaalde resultaten uit het verleden, WEL garantie bieden voor de toekomst. Prudent beleid is beter dan hijgend achter tekorten aan te moeten lopen. Daarom heeft de VVD, juist nu, voor het komende begrotingsjaar, een motie ‘Behoud de Financiële Buffer’ in voorbereiding.

 

Samen werken aan werk

Wij pleiten voor financieel vooruitzien om één hele duidelijke reden: laten we ervoor waken de huidige positieve economische tendens, en de tijd en aandacht nodig voor vooruitgang, te laten overvleugelen door nijpende budgetdiscussies en het vluchtelingendebat. Want, economisch gezien gaat het beter, we hebben de leukste winkelstraat van Nederland. Onze ondernemers zitten niet stil en werken aan werk waarvan mooie initiatieven zoals “Vers Heemstede” getuigen. Binnen dit initiatief slaan ondernemers de handen ineen. De winkeliersverenigingen hebben ons laten weten te willen kijken hoe statushouders lokaal aan banen en stages kunnen komen. Wij vragen het College om met winkeliers aan de slag te gaan en samen te werken aan werk.

 

Heemstede: een open gemeenschap

Ruimte en kansen voor economische vooruitgang faciliteren is voor de VVD ook lokaal een belangrijk liberaal principe. Natuurlijk Voorzitter, de beperkte fysieke ruimte hier in Heemstede is leidend. Maar voor de VVD staat ‘goed met je groen en met je ruimte omgaan’ niet gelijk aan ‘dorp op slot’. Voor ons is Heemstede een open gemeenschap met ruimte voor initiatief, ondernemerschap en doorstroming. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor vooruitgang. Uit de centrumvisie concluderen we wederom dat 50% van de Binnenweg bezoekers daar gewoon voor de dagelijkse boodschappen komt. Dat was voor de VVD geen verrassing. Die supermarkt had er gewoon moeten komen.

 

Maar wat doen we nu echt aan bijvoorbeeld doorstroming op de Binnenweg? College; wij vragen u die klare conclusies in acht te nemen en actief met winkeliers in gesprek te gaan over hun visie op de toekomst van de Binnenweg. Want ruimte voor vooruitgang creëren, betekent voor de VVD soms ook beperkingen opheffen. Of doorstroming op de woningmarkt? We praten erover, partijen gebruiken grote woorden met sociale ambities, maar uiteindelijk doen ze niets. Ook in Heemstede zien we dat statushouders voor eigen bewoners woningen toegewezen krijgen. Daarom heeft de VVD kortgeleden succesvol de voorzet gegeven om de geplande woonvisie te vervangen door een concrete notitie over huisvestingbeleid en daarbij een besparing van 25.000 euro bewerkstelligd.

 

Wij vragen het College en mede raadsleden om bij projecten zoals de Slottuinen, Spaarnelicht en Manpad, specifieke Heemsteedse woningbehoeften voorop te zetten en uitgekiender met onze ruimte en ontwikkelpartners om te gaan. Dat betekent ook dat de gemeente slimmer en transparanter met vastgoed en ruimte kan en moet omgaan. Op dat vlak constateert de VVD tevens een gebrek aan inzicht in, en beleid voor, transacties in het gemeentelijke vastgoed. Om in de noodzaak voor spelregels en transparantie tegemoet te komen dient de VVD een motie in genaamd “Transparantie in Vastgoedtransacties”.

 

Aandacht voor de Heemsteedse jeugd

In het sociale domein bereidt Heemstede zorgvuldig de overgang van transitie naar transformatie voor. Voorzitter, de VVD kijkt hier vol vertrouwen naar uit want ook op het sociale vlak lopen we voorop. Met spanning wachten we op de behandeling van de subsidieherijking. De VVD is verheugd dat de business case van de bibliotheek zo goed als rond is. Dit onder voorbehoud dat de timing en het budgetbeheersing van de verbouwing ‘lean en mean’ blijven zoals afgesproken en al langere tijd door ons betoogd. Ook krijgen we graag op korte termijn bevestiging van het College van de verhuizing van de politiepost naar deze locatie. Wij juichen continuïteit van de politie hier in Heemstede toe die dan bovendien centraal gevestigd en zichtbaar zal zijn.

 

Prachtig allemaal, maar de VVD vraagt op twee punten extra aandacht voor de jeugd van Heemstede. Ten eerste, op school in de buurt. Mijn buurmeisje moet aan de andere kant in Heemstede naar school. Er is voor haar geen plek op twee scholen hier in de buurt. We zien op de basisscholen wachtlijsten van 3 jaar of langer met soms wel driedubbele inschrijvingen. De VVD vindt dat dát niet kan. College, wij dringen aan op een spoedige dialoog met de basisscholen en met ouders om tot een vorm van afstemming en dus verbetering te komen. Ten tweede, vraagt de VVD aandacht voor de speelfaciliteiten in verjongende buurten.

 

Regie op onze regiopositie

Voorzitter, de VVD vraagt het College een visie op de toekomst van Heemstede te ontwikkelen. Ook hier onderstrepen we dat we een open gemeenschap zijn. Zijn andere vormen dan ambtelijke samenwerking of gemeenschappelijke regelingen met buurtgemeenten nuttig of noodzakelijk? Onze regio is groter dan alleen Bloemendaal. De VVD verzoekt het college een transparante discussie waarbij Heemstede "regie op onze regiopositie” houdt.

 

Ten slotte, Voorzitter, de VVD verzoekt het college om kritisch, creatief en innovatief te zijn in het waarmaken van pijlers uit het collegeakkoord. Dat betekent voor de VVD ook om minder populaire meningen zoals die van de omwonenden van Laantje van Alverna serieus te nemen. Uiteraard, we wachten de uitspraak allemaal af. Maar de VVD is er niet van overtuigd dat open laten verantwoord en veilig is.

 

Of de extra parkeerplaatsen die nodig zijn. Kunnen we creatief omgaan met de ruimte die de Dreef biedt en er parkeerplekken creëren, net zoals op de Herenweg? En denkend aan groenadoptie: we juichen het toe dat lokale ondernemers er actief bij betrokken worden. Als VVD zien we op die wijze dat participerend en duurzaam co-eigenaarschap van ons groen ingevuld wordt.  Zo verbeteren we de groenkwaliteit en vergroten we de herkenbaarheid van ondernemende initiatieven binnen onze Heemsteedse gemeenschap.

 

Dank u Voorzitter.