Herijking subsidies: een VVD speerpunt op de agenda

VVD maakt al jaren het punt dat de subsidieverdeling en toekenningsprocedures transparanter en helderder kunnen en moeten. Dinsdag 10 november behandelde de Commissie Samenleving de ‘Nota Subsidiebeleid 2016-2019’ dat hiervoor de kaders biedt.



De gemeente gaat o.a. werken met een format waarin zowel de toekenningsgronden (onderliggende beleidsdoelstelling) als de afwijzingsgronden (eisen waaraan de subsidieaanvraag dient te voldoen) overzichtelijk in één document komen. Een soort ‘subsidiemeetlat’. Ook beperkt het nieuwe proces de administratieve lasten van het aanvragen en beoordelen van subsidies.

Daarnaast zijn er drie belangrijke verschuivingen in de eisen waaraan subsidieaanvragen moeten voldoen. Ten eerste dienen subsidieaanvragers te verantwoorden dat, en hoe, de club of instelling actief verbinding legt met maatschappelijke doelen in de zorg of het onderwijs en/of werk. Door het opzetten van brede doelen en verbindingen streven we als gemeente naar ‘ontschotting’ tussen zorg en welzijn. Kortom; met minder gemeenschappelijk geld beter je maatschappelijke doelen behalen. Het tweede punt is dat de gesubsidieerde activiteiten echt op onze inwoners gericht zijn. Het college streeft ernaar dat 50% van het aantal leden van een Heemsteedse instelling of club die subsidie aanvraagt in Heemstede woont. Ten derde zullen clubs en instellingen moeten laten zien welke moeite ze zelf hebben gedaan om meer inkomsten te genereren. Dit vanuit het uitgangspunt ‘op eigen kracht’ waarbij de gemeente de eigen verantwoordelijkheid van clubs en instellingen aanspreekt.

Deze nota brengt de noodzakelijke opstap naar een subsidiebeleid waarbij de gemeente subsidieert als het echt niet anders kan. Ook voorkomen we hiermee dat de gemeente de suikeroom is van specifieke activiteiten die inwoners willen uitvoeren maar waar te weinig draagvlak voor is of die verzuimd hebben zelf geld en andere middelen te vinden. Dit is een belangrijk doel in de herijking vanuit het VVD verkiezingsprogramma. Binnen deze nieuwe methodiek gaat het geld naar maatschappelijke activiteiten die niet alleen wettelijk verplicht zijn (denk bijvoorbeeld aan het meldpunt discriminatie) maar ook lokaal breed gewenst zijn.

De herijking wordt door alle partijen ondersteund en volgend jaar (2016) en een deel van 2017 worden overgangsjaren voor het nieuwe subsidiebeleid.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem gerust contact op met:

Joan Brouwers of Eveline Stam, commissie Samenleving