Het landgoederenbeleid in de praktijk gebracht: Historisch zomerhuis mag worden teruggebouwd op Elswoutshoek

Vorig jaar is er een nieuw landgoederenbeleid vastgesteld door de gemeenteraad en daarin zijn de mogelijkheden voor het bijbouwen van schuren en dierenverblijven op veler verzoek verruimd. Dit met in het achterhoofd dat landgoedeigenaren een belangrijke taak hebben bij het in stand houden van landgoederen als bijzonder erfgoed, waarvan de gemeente Bloemendaal gelukkig nog zoveel mooie voorbeelden kent.

Ook is het met het nieuwe beleid mogelijk geworden om historische gebouwen, na zorgvuldige toetsing, terug te bouwen. Natuurlijk wordt er door de gemeente heel precies naar elke aanvraag gekeken en worden bestaande bebouwde oppervlaktes afgetrokken van de nieuw te bouwen gebouwen. Op Elswoutshoek heeft vroeger een tennisbaan gelegen en daarbij stond een gebouwtje dat als ‘clubhuis’ en kleedkamer diende. Dat werd ‘het Zomerhuis’ genoemd en is helaas ooit afgebrand. Dat gebouwtje wenst de eigenaar in ere te herstellen.

Met dit besluit voor het toestaan van het terugbouwen van het zomerhuis als recreatiewoning, is er duidelijkheid gekomen voor de aanvrager en kunnen de eigenaren van Elswoutshoek verder met het renoveren van het landgoed. Daar zullen we allemaal van kunnen genieten als we erlangs lopen, rijden of fietsen!