Haarlemse hoogbouw naast het Vogelpark?

In februari is er in de Commissie Ruimte gesproken over de “Ontwikkelingszone Haarlem Zuid-west”. Om aan de hoge bouwopgave te kunnen voldoen heeft Haarlem het plan gevat om vlak naast het Heemsteedse Vogelpark een hoge toren van 10-12 verdiepingen te bouwen. Het college van HBB, GroenLinks en PvdA had omwonenden uitgenodigd om naar de discussie van de commissie te luisteren. De tribune zat bomvol.  Er hadden zich wijselijk een groot aantal insprekers met heldere vragen gemeld. Waarom zo hoog en waarom zo dicht bij het Vogelpark? Hoe gaat het met de ontsluiting van het verkeer en het behoud van wijkkarakter van het Vogelpark en van de Spoorzichtlaanbuurt? 


Niet uitgenodigd

Een groot deel van de inwoners was door een fout van de gemeente niet uitgenodigd en de informatiebehoefte van de commissie en van insprekers was enorm. De wethouders Van der Have (HBB / Ruimte) en Mulder (GroenLinks / Verkeer) waren al in Haarlem geweest voor overleg. De commissie vroeg aan de wethouders wat de visie van het college was maar de wethouders vertelden dat de commissie maar input moest leveren. Helaas kwamen de wethouders niet verder dan ‘de plannen zijn nog een vroeg stadium’.


De VVD was kritisch op o.a. de gekozen vorm van participatie door het college. Omwonenden uitnodigen om een discussie van de commissie te volgen voor dit ingrijpende plan? Wethouder Van der Have en Mulder probeerden zo goed als het kon te reageren maar lieten de insprekers en commissieleden in het ongewisse.


College geen visie 
Uit de vragen van insprekers en de commissie bleek dat het college geen visie had en dat de wethouders vooral input wilden ophalen om weer verder in Haarlem te gaan praten. Dat hadden ze wellicht anders kunnen organiseren voor een college dat participatie zo hoog in het vaandel heeft staan.  
De VVD benadrukte vier zaken. Ten eerste; hoeveel invloed heeft Heemstede werkelijk op beslissingen van Haarlem; ten tweede; hoe betrekt Haarlem (en Heemstede zelf) onze inwoners bij de plannen; ten derde; wethouders; bespreek eerst de infrastructuur en pas bebouwing daarop af; en ten slotte: wanneer beantwoordt het college de vragen die zijn gesteld door inwoners en insprekers?