Tweede discussieavond Energietransitie

Met Marjan Minnesma (Urgenda) en professor Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) als sprekers was de tweede discussieavond van de VVD over de Energietransitie een doorslaand succes. Cafe de Eerste Aanleg was afgeladen vol en de discussie was levendig. Ook raadsleden van D66, CDA en GL waren afgekomen op deze interessante avond, wat alleen maar het maatschappelijke belang van het thema onderstreepte.


Minnesma had een even helder als bevlogen betoog, waarin zij liet zien dat de overheid achter loop op het realiseren van haar eigen doelstellingen. Hoe meer vertraging vooraf, hoe harder de eindsprint moet zijn om de doelen te halen. Dus kun je maar beter nu versnellen, was haar betoog. Bovendien liggen daar ook veel economische kansen voor Nederland.


We moeten veel meer en vooral sneller doen, en het kan ook. Urgenda heeft met ruim 700 bedrijven een 40-puntenplan ontwikkeld met daarin hele concrete maatregelen die niet alleen nu uitgevoerd kunnen worden, maar ook nog eens economisch zinvol zijn. Ook deelde ze de "lessons learned" die zij bijvoorbeeld opdeed met de eerste grote inkoopactie van zonnepanelen, waar meer dan 50.000 huishoudens op inschreven en waar zij een derde van de prijs afkreeg! En de ondernemerslessen en hobbels die ze onderweg trotseerde.
Mevrouw Minnesma liet zien dat de overheid zich typisch richt op het verduurzamen van grote flats via woningcorporaties, terwijl de winst juist te behalen is bij de eengezinswoningen, zoals we die ook veel in Heemstede hebben. Daarom heeft Urgenda een sociale onderneming opgericht, ThuisBaas, waarmee ze al 200 huizen energieneutraal gemaakt hebben. Ook oudere huizen. En de lessen, die het daarvan geleerd heeft, deelt zij met marktpartijen die het verder kunnen opschalen, zodat er meer tempo in komt.


Een gemiddeld Nederlands huis betaalt in 15 jaar €35.000 aan energiekosten. Door dat bedrag naar voren te halen en te financieren kunnen huiseigenaren in 15 jaar de lening aflossen in plaats van de energierekening betalen. En na 15 jaar vallen de energiekosten geheel weg. Verduurzamen en kosten verminderen, een mooi voorbeeld van win-win.
Ook heel inspirerend was het verhaal van Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability. Hij begon zijn betoog met een confronterend filmpje over ons energiegebruik als dat opgewekt zou worden door roeiers. Voor veel aanwezigen een eye-opener: gaat u vast in training? Of even werven bij de lokale roeivereniging?


Een gemiddeld huishouden gebruikt 1.800 Watt continue. Maar in de piekmomenten vele malen meer. En dat is een uitdaging om te verduurzamen.


Van den Dobbelsteen en zijn studenten verbouwden een typisch jaren-50 rijtjeshuis, waar er 1,4 miljoen van staan in Nederland, om tot een volledig energieneutraal huis en schreven het in voor de Solar Decathlon van 2014 in Parijs. Hun “Prêt-à-Loger” huis won vele internationale prijzen en trok de interesse van buitenlandse handelsdelegaties. Een kans voor Nederland om als we dit op grote schaal gaan toepassen, ook extra duurzame banen en exportkansen te creëren. 


Beide sprekers waren optimistisch over wat er al mogelijk is en of dat ook financieel zinvol is. Wel spoorden ze de toehoorders aan sneller tot actie over te gaan. Doelen stellen voor 2050 is mooi, maar verwachten dat men na 2050 "negatief" gaat uitstoten is onrealistisch. Dus nu aan de slag!

Na deze succesvolle tweede avond met thema “landelijk”, na de eerste avond in november met thema “internationaal”, staat de derde avond met thema “lokaal” gepland op 27 januari. Dit is uitermate relevant en actueel omdat het politieke proces van de Regionale Energie Strategie juist gestart is, wat een grote impact gaat hebben op onze gemeente en die daaromheen. Des te belangrijker dat men zich informeert en meedenkt, van links tot rechts.